Ekolamp

2018
Únor



Vážení přátelé,

dovolte nám, abychom Vás poprvé pozdravili v novém roce a popřáli Vám, aby byl  rokem splněných přání, úspěšných rozhodnutí a radosti z práce. I my se budeme snažit přinášet Vám zajímavé a pozitivní zprávy, které budou těšit nás i Vás.

Hned naše úvodní zpráva patří do kategorie těch optimistických - při tvorbě edukativního snímku do soutěžní přehlídky filmů Envofilm jsme spolupracovali s dvojicí mladíků, kteří vyhráli v kategorii absolutní vítězný film. Blahopřejeme! :-) V letošním roce bude také pokračovat naše spolupráce se vzdělávacím centrem Tereza i akcí Ukliďme Česko. Pozitivní jsou i výsledky sběru za loňský rok, se kterými Vás seznámíme v jedné z dnešních zpráv.

Hezké zimní dny a pěkné čtení Zpravodaje Vám přeje

tým EKOLAMP












Envofilm, aneb Jak svět vidí mladí lidé

Usporky

Na Moravě a ve Slezsku se loni uskutečnil druhý ročník soutěžní přehlídky studentských filmů Envofilm. Do soutěže se zapojili žáci a studenti ze základních, středních i vysokých škol, kteří si dali za úkol předvést svoji kreativitu a zápal pro své okolí a ochranu životního prostředí. V kategorii absolutní vítězný film bodovala práce "Žárovka v kostce" studentů Alexandra Pisaniho a Jana Kundráta, kteří se na Ekolamp obrátili se žádostí o spolupráci. Oběma moc gratulujeme a Vám nabízíme vítězný film ke shlédnutí.

Další rok s Terezou

Tereza

I v letošním roce bude pokračovat úspěšná spolupráce společnosti Ekolamp se vzdělávacím centrem Tereza na osvětových projektech. Tereza vzdělává 94 tisíc dětí a spolupracuje s více než 750 školami. Díky osvětové činnosti Terezy mohou i rodiče získat spoustu užitečných tipů, jak se svými dětmi trávit společný čas v přírodě.

Proti online podvodům s elektrozařízením

Online_zarivky

Tři přední evropské asociace zaměřené na sběr a recyklaci elektroodpadu v otevřeném dopise adresovaném Evropské komisi vyzvaly k řešení porušování legislativy o odpadech. Zákon obcházejí někteří online prodejci a dovozci elektrotechniky, kteří uvádějí na trh elektrozařízení ze zemí mimo EU, aniž by se podíleli na financování recyklace těchto výrobků. Neplatiči mohou nabídnout své zboží za nižší ceny a tím dochází k nekalé soutěži. Recyklaci pak zaplatí ze svých příspěvků poctiví výrobci a kolektivní systémy, jejichž provoz se tím prodražuje.

Více se dozvíte v tiskové zprávě.

Výsledky sběru za rok 2017

sběr

A s pozitivními zprávami pokračujeme i nadále. V loňském roce se díky Vám podařilo zrecyklovat 727 t světelných zdrojů a více než 1300 t svítidel. Nejlepší výsledky, podobně jako v minulých letech, máme díky našim partnerům v Praze. Dalšími úspěšnými sběrači jsou Moravskoslezský, Středočeský, Jihomoravský a Jihočeský kraj. Vysoká je i míra materiálového využití sebraných elektrozařízení, která letos dosáhla téměř 95%. Všem našim partnerům děkujeme.

Víte už, kam s ní?

Kam s ní

Pokud už máte ve svém chytrém telefonu nainstalovanou naši aplikaci, pak Vás dotazem v titulku této zprávy nepřekvapíme. Už od roku 2016 je pro zájemce zdarma k dispozici aplikace, která poradí, jaké světelné zdroje je potřeba recyklovat a zároveň nabídne mapu s nejbližšími sběrnými místy ve vašem okolí. Pokud jste naši aplikaci ještě nevyzkoušeli, můžete si ji během chvilky stáhnout z App store či Google play do svého telefonu či tabletu.

Nový ročník akce Ukliďme Česko

Ukliďme Česko

Do dobrovolnické úklidové akce "Ukliďme Česko" se v loňském roce zapojilo více než 96 tisíc dobrovolníků, kteří společně dokázali uklidit 1 536 t odpadků. I když na mnoha místech republiky zatím leží sníh, organizátoři již začínají mapovat černé skládky a nepořádek pro letošní jarní úklid, který vypukne v sobotu 7. dubna 2018. Jednotlivci i dobrovolnické skupiny z firem, škol nebo party přátel se mohou začít registrovat již nyní. Stačí se přihlásit v registračním formuláři a na interaktivní mapě úklidů si vybrat, k jakému úklidu se přidáte právě Vy.

 

Ekolamp

Infolinka v českém jazyce 810 888 100

Twitter Facebook YouTube
Odregistrovat moji adresu ! Online verze www.ekolamp.cz