Ekolamp

2017
Září



Vážení přátelé,

letní dny byly definitivně vystřídány podzimními přeháňkami a chladnými rány. Doufáme, že Vám špatné počasí nezkazí náladu a že si uděláte chvilku na přečtení dalšího čísla našeho Zpravodaje.

Připravili jsme pro Vás řadu článků, kromě informací o pozitivní a negativní hodnotě elektrozařízení Vám představíme novinky z Ekokoutku, a třebaže je ještě času dost, připomeneme Vám, jak recyklovat vánoční osvětlení.

Příjemné čtení a barevný podzim Vám přeje

tým EKOLAMP












Není elektro jako elektro

V České republice funguje několik kolektivních systémů, které se zabývají
různými druhy vysloužilých elektrozařízení. Recyklace jednotlivých druhů elektrozařízení má různou ekonomickou hodnotu - podle toho, jak cenné jsou suroviny, ze kterých jsou elektrozařízení vyrobena.

Ukliďme Česko pokračovalo i tento víkend

Ukliďme Česko

Na jaře probíhala první etapa dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Zúčastnilo se jí přes 83 tisíc dobrovolníků, kteří na 2215 místech po celé České republice sesbírali přes 1,3 tun odpadu.

Na jarní úspěšnou akci navázali organizátoři i sobotním hlavním podzimním úklidem. Pokud jste se nemohli zúčastnit, máte ještě šanci - leckde budou probíhat úklidy i v jiných termínech. Podrobnosti získáte na www.uklidmecesko.cz.

Navštivte náš Ekokoutek

Ekokoutek

Pokud Vám náš Ekokoutek dosud unikal, rádi bychom Vás pozvali k jeho návštěvě. Průběžně se nám daří naplňovat koutek videi či letáky se zajímavým obsahem jak pro děti, tak pro dospělé čtenáře. Veškeré materiály jsou Vám volně k dispozici ke stažení a dalšímu využití, například pro edukační činnost v rámci našeho motivačního programu.

Jsme na síti

Dovolte nám znovu připomenout, že se s námi můžete spojit i prostřednictvím sociálních sítí – ať již na našem Facebookovém profilu, nebo nově též na Twitteru. Připojte se a pomozte nám zlepšit naše služby – budeme rádi, když se s námi podělíte o své názory, postřehy, doporučení, či kritiku. Máte-li komentář k našim příspěvkům, ozvěte se, obratem Vám odpovíme.

Vánoce ve znamení recyklace

Vánoce

Vánoce se blíží a proto už možná uvažujete o vánoční výzdobě obce či firmy. Rádi bychom Vám připomněli, že zpětný odběr se netýká jen světelných zdrojů, ale také svítidel včetně těch vánočních. V případě, že plánujete jejich výměnu, můžete se obrátit na Ekolamp - stará svítidla zdarma odebereme a předáme je k recyklaci.

Recyklace úsporek v Evropě

Evropská asociace EucoLight, která sdružuje organizace zabývající se sběrem a recyklací světelných zdrojů a svítidel, zjišťovala, jak umějí třídit úsporky spotřebitelé v Evropě. Průzkum pátral, zda se lidé vyznají v různých typech žárovek a úsporek a zda je také dokážou správně recyklovat. Ukázalo se, že nejsou příliš velké rozdíly mezi spotřebiteli v jednotlivých zemí – lidé si si zejména neuvědomovali rozdíly mezi energeticky úspornými kompaktními zářivkami a LED světelnými zdroji, zároveň nevěděli, jak je správně recyklovat. Nebyli si také jistí rozdíly mezi úspornými LED diodami a neúspornými halogenovými žárovkami. Podrobnosti z průzkumu naleznete zde.

Výroční zpráva asociace EucoLight

Evropská asociace vydala Biennial report mapující výsledky svých členů v posledních dvou letech 2016 – 2017. Zpráva například vyčísluje množství osvětlovacích zařízení sebraných všemi členy či uvádí, kolik sběrných míst je k dispozici spotřebitelům v 18 zemích, kde kolektivní systémy sdružené v asociaci působí. Report zároveň nabízí výhled na další období v oblasti zpětného odběru a recyklace světelných zdrojů a svítidel.

Provoz v pátek 29.9.2017

Upozorňujeme, že v pátek 29. září bude pražská kancelář společnosti Ekolamp uzavřena. Provoz bude plně obnoven opět od pondělí 2. října.

 

Ekolamp

Infolinka v českém jazyce 810 888 100

Twitter Facebook YouTube
Odregistrovat moji adresu ! Online verze www.ekolamp.cz