Ekolamp

2017
Květen



Vážení přátelé,

máte před sebou druhé letošní vydání Zpravodaje kolektivního systému Ekolamp, které jsme opět naplnili řadou aktuálních informací a zajímavostí.

Další ročník soutěže Sběrač roku zná své vítěze a asi nikoho nepřekvapí, že prvenství mezi obcemi opět obhájila Horní Ředice. U soutěží ještě zůstaneme a představíme Vám soutěž s mobilní aplikací „Kam s ní?".

Na trh přicházejí stále nová a technologicky vylepšená osvětlovací zařízení, proto v této souvislosti neuškodí připomenout si, která z nich podléhají zpětnému odběru.

Na závěr připojíme několik údajů z akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko“, kterou Ekolamp podpořil již poněkolikáté.

Krásné květnové dny Vám přeje

tým EKOLAMP












Sběrači roku již popáté

Společnost Ekolamp se snaží oceňovat a pozvbuzovat své partnery v rámci svého motivačního programu, jehož součástí je i soutěž Sběrač roku. Finanční odměnu získávají každý rok tři nejpilnější sběrači v šesti kategoriích: velkoobchod, konečný uživatel, odpadová firma, poslední prodejce, malá sběrná nádoba a obec. Mezi obcemi si prvenství již poněkolikáté vybojovala obec Horní Ředice, která odevzdala více jak dvojnásobné množství vysloužilých světelných zdrojů než v pořadí druhé Dolánky nad Ohří. Třetí místo pak získala obec Zalužany. Vítězům všech  kategorií gratulujeme.

Výhry za originalitu

Ještě do neděle 14. května se můžete zúčastnit soutěže s názvem „Kam s ní?“ a hrát tak o cenu dle vlastního výběru v hodnotě 5 tisíc korun.

Stačí si zdarma stáhnout mobilní aplikaci „Kam s ní?“, která je k dispozici pro mobilní zařízení s operačními systémy Android a iOS, přímo v aplikaci zodpovědět jednoduchou otázku a nakonec vymyslet svůj slogan, který bude originální formou nabádat veřejnost ke zpětnému odběru vysloužilých světelných zdrojů.

V druhé polovině května vyhodnotí porota složená ze zástupců společnosti Ekolamp všechny došlé odpovědi a vybere 3 nejoriginálnější slogany. Pro každého z výherců je připravena odměna v hodnotě pěti tisíc korun na cenu dle vlastního výběru.

Více k soutěži najdete zde.

Zpětný odběr - víte, co do něj patří?

Konkurence na trhu s osvětlovacími zařízeními je velká, a proto se výrobci snaží přijít každý rok s něčím novým. U nových svítidel a světelných zdrojů však výrobce musí sám určit, zda patří nebo nepatří do zpětného odběru a zda je tedy třeba za něj odvádět příspěvek na recyklaci. Někdy však není odpověď na tuto otázku úplně jednoduchá.

Ekolamp v této oblasti pomáhá svým účastníkům (výrobcům a dovozcům osvětlovacích zařízení) a konzultuje zařazení jednotlivých typů do zpětného odběru s Ministerstvem životního prostředí. Níže uvádíme několik případů řešených v poslední době.

Do zpětného odběru patří také:

  • Svítidla tvořená zejména ze světelných vláken, popř. kabely zakončené světelnou diodou
  • LED žárovky umožňující příjem signálu Bluetooth či Wifi, které zároveň mohou reprodukovat zvuk
  • LED žárovky, které obsahují různé senzory
  • LED žárovky, které mají údajné insekticidní účinky
  • Svítící lišty
  • Světlo se senzorem pohybu
  • Stavebnice svítidla (zákazník si z ní postaví celé svítidlo, proto se stavebnice považuje za kompletní svítidlo)

Do zpětného odběru zatím nepatří:
(lze však předpokládat, že v tomto případě dojde ke změně od roku 2018 v souvislosti s rozšířením působnosti evropské směrnice 2012/19/EU)

  • Lupy vybavené LED světly
  • kapesní LED svítidla

Konference Eucolight v Bratislavě

Ve dnech 26. – 28. dubna se u našich východních sousedů uskutečnila konference Eucolight. Zástupci evropských kolektivních systémů se sešli, aby si vyměnili zkušenosti z oblasti zpětného odběru osvětlovacích zařízení ve svých zemích. Témata se dotýkala jak evropské legislativy, tak například trendů v recyklaci osvětlovacích zařízení. Zástupci českého Ekolampu si odnesli mnoho cenných poznatků.

Den Země - den vzniku moderního environmentálního hnutí

Vše odstartovala série environmentálních vzdělávacích programů a protestních setkání studentů Harvardovy univerzity ve Spojených státech na počátku 70. let minulého století, odtud se iniciativa Dne Země začala šířit po celém světě. Dnes slaví 22. duben jako Den Země více jak miliarda lidí ve 175 státech světa. Jde asi o největší společný svátek, který slaví lidé na celé planetě bez ohledu na původ, víru či národnost.

V městech a obcích po celé České republice proběhla řada akcí pro děti ze základních a mateřských škol i pro širokou veřejnost. Jedním z důležitých témat Dne Země je i recyklace, proto i naše společnost podporuje obce v těchto osvětových aktivitách.

Ukliďme svět, ukliďme Česko

Ukliďme Česko

Ekolamp již tradičně podporuje velkou úklidovou akci, která si každoročně bere za cíl černé skládky, bezohledné odhazování odpadků, či špínu a nepořádek v okolí našich domovů.

Hlavní úklidová akce proběhla v sobotu, 8. dubna. Letošních jarních úklidů se zúčastnilo více než 70000 dobrovolníků, kteří sesbírali 1080 tun odpadů na 1750 místech v celé České republice. Zapojilo se tak zhruba o 20% dobrovolníků více, než na jaře loňského roku.

Ekolamp

Infolinka v českém jazyce 810 888 100

Twitter Facebook YouTube
Odregistrovat moji adresu ! Online verze www.ekolamp.cz