Ekolamp

2022
Červen



Vážení přátelé,

doba prázdnin a letního cestování je na dohled. Než se ale vypravíte na dovolenou, máme pro Vás další číslo našeho Zpravodaje.

Seznámíme Vás s výsledky ISO auditů, které proběhly ve společnosti EKOLAMP, vrátíme se k tématům výroční konference EucoLight a připomeneme výhody zapojení našich partnerů do motivačního programu.

Přejeme Vám příjemné čtení a pohodové léto.

Tým EKOLAMP












Free riding, udržitelnost či nové technologie byly hlavními tématy výroční konference EucoLight

Na konferenci EucoLight v belgické Lovani se sešli zástupci téměř dvacítky evropských kolektivních systémů, které se zabývají sběrem a recyklací osvětlovací techniky.

Jedním z hlavních témat byla elektroodpadová legislativa a její porušování tzv. free ridery. Účastníci konference diskutovali o různých přístupech k řešení online free ridingu, tedy snahy některých výrobců a distributorů vyhnout se povinnostem a poplatkům v oblasti zpětného odběru elektroodpadu. Kolektivní systémy v jednotlivých zemích bojují s tímto nešvarem samostatně, neboť se ukazuje, že je tato cesta rychlejší a účinnější než řešení na nadnárodní úrovni.

V oblasti technologických inovací byly představeny nové možnosti při třídění vysloužilých světelných zdrojů za využití elektromagnetické indukce a nástrojů umělé inteligence při rozeznávání jednotlivých druhů světelných zdrojů.

V neposlední řadě byly prezentovány návrhy pro udržitelnost či zmírňování klimatických změn.

Více se dozvíte zde.

ISO audity

Jak jsme Vás již informovali, je ve společnosti EKOLAMP zaveden Integrovaný systém manage­mentu dle norem ČSN EN ISO 9001:2016 (systém managementu jakosti) a ČSN ISO/IEC 27001:2014 (systém řízení bezpečnosti informací). V květnu 2022 provedli zástupci certifikační společnosti TÜV SÜD Czech s.r.o. pravidelné audity, které prokázaly funkčnost zavedených systémů a konstatovaly, že nebyly prokázány žádné odchylky ani neakceptovatelné neshody. I nadále se tak můžete spolehnout, že pro Vás poskytujeme služby na vysoké úrovni kvality.

Pravidelná osvěta obyvatel nese své ovoce

Se zvyšováním motivace a informovanosti svých obyvatel mohou obce a města hodně pomoci. Ukazuje se totiž, že díky správné osvětě roste ochota občanů zapojit se do třídění odpadu.

Řada obcí si to uvědomuje a proto své občany pravidelně informuje prostřednictvím radničních listů nebo obecních webových stránek o potřebě recyklace vysloužilých elektrozařízení. Tyto obce si navíc spočítaly, že se jim vyplatí zapojit se do motivačního programu společnosti EKOLAMP. Za pomoc s osvětou totiž od EKOLAMPu dostávají finanční příspěvky, stejně jako za kilogramy nasbíraných malých a velkých elektrozařízení. Obce mohou také využít osvětové materiály, které jsou zdarma ke stažení na webových stránkách Ekolampu v sekci Ekokoutek. Některé materiály jsou určeny dospělým, jiné dětem, takže je lze využít třeba v mateřských nebo základních školách.

Více si můžete přečíst v tomto článku.

Otestujte si svou anglickou slovní zásobu

Připravili jsme pro vás nový zábavně-edukační list, díky kterému si tentokrát můžete vyzkoušet, jak jste na tom s anglickou slovní zásobou v oblasti ekologie a životního prostředí. EKO křížovku si můžete stáhnout na našich stránkách v sekci Ekokoutek.

Ekolamp

Infolinka v českém jazyce 810 888 100

Twitter Facebook YouTube
Odregistrovat moji adresu ! Online verze www.ekolamp.cz