Ekolamp

2021
Září


Vážení a milí přátelé,

po létu, které nás potrápilo prudkými dešti, povodněmi a tornádem, přichází příjemný podzim. V tuto dobu Vám přinášíme nové číslo našeho Zpravodaje a doufáme, že si najdete čas na přehled novinek a zajímavostí ze světa recyklace a zpětného odběru.

Krásné babí léto a hezké čtení přeje

tým EKOLAMP











 

Vykazování dle nového sazebníku

Sazebník

Vzhledem ke změně sazebníku příspěvků na recyklaci došlo v našem informačním systému k úpravě formuláře pro vykazování elektrozařízení uvedených na trh. Hlášení vyplněná za srpen ukázala, že Vám přechod na novou strukturu sazebníku nezpůsobil žádný větší problém. Máme radost, že jste se v nové struktuře vykazování elektrovýrobků snadno zorientovali a plynule přešli na nový způsob vyplňování hlášení. Děkujeme!

V této souvislosti bychom také rádi upozornili na změnu formulářů pro podávání žádosti o vrácení (refundaci) recyklačních příspěvků za elektrozařízení vyvezená mimo území České republiky. Všechny nové potřebné formuláře si můžete stáhnout z našeho webu.

Hlášení nově i v anglickém jazyce

Vašich podnětů si vážíme a jsme rádi, když nám dáváte vědět, jak bychom mohli naši vzájemnou spolupráci dále zlepšit a zjednodušit. Díky připomínkám a komentářům od Vás, našich partnerů, se neustále snažíme vylepšovat i náš informační systém. Nově je v něm například připraven formulář k vyplnění hlášení o množství elektrozařízení uvedených na trh i v anglickém jazyce. Doufáme, že tento krok řadě výrobců a dovozců zjednoduší práci.

Free-riding

O problematice tzv. free riderů, kteří dovážejí a prodávají elektrospotřebiče, za které neodvádějí recyklační příspěvky, Vás informujeme pravidelně. EKOLAMP v tomto směru vyvíjí řadu aktivit, protože si uvědomujeme, že je potřeba nastavit důsledné a přísné kontrolní mechanismy, aby poctiví výrobci a prodejci nebyli jednáním free riderů poškozováni.

Více k tématu si můžete přečíst v naší tiskové zprávě.

Jak rozhodnout, jestli je výrobek elektrozařízení?

Stále se na nás obrací účastníci našeho kolektivního systému, protože si nejsou jisti, zda ten či onen konkrétní výrobek je, či není elektrozařízení. Chceme Vás ubezpečit, že nejde o nic složitého. S rozhodováním Vám pomůže tato přehledná pomůcka. Věříme, že díky ní bude rozhodování hračka.

Uvedený leták shrnuje informace ze zákona o výrobcích s ukončenou životností a dalších dokumentů, nicméně není oficiáním a závazným návodem, jak elektrozařízení zařazovat. Zařazování elektrozařízení do jednotlivých skupin je totiž pouze na samotných výrobcích a kolektivní systém nemůže tuto povinnost převzít.

Kvíz "Jak správně recyklovat elektroodpad?"

Když doslouží elektrospotřebič, lidé se musí správně rozhodnout, kam s ním. Způsobů, jak naložit s elektroodpadem, je mnoho. Které jsou ty správné? Odpovědi se zájemci dozvědí v novém online kvízu společnosti EKOLAMP.

Kvíz je určen pro všechny občany, proto budeme moc rádi, pokud odkaz na něj zveřejníte i na svých webových stránkách.

Ukliďme Česko již tuto sobotu 18. září

Úklid

Doba covidová příliš nepřála společnému setkávání, a tak řada z nás, kteří jsme dříve vyráželi na společné úklidové akce, vyrazila na jarní úklid sama, nebo jen s rodinou. Díky rozvolnění pravidel máme ale nyní jedinečnou příležitost opět natáhnout rukavice, vzít pytle a vypravit se do přírody, abychom ji vyčistili od všeho, co do ní nepatří. A kdo si nezapomene s sebou mobil nebo fotoaparát, může se zapojit do soutěže o nejhezčí fotografii, nebo video!

Více na uklidmecesko.cz.

Malované čtení

Na tento podzim jsme pro všechny děti připravili nový infolist s malovaným čtením, které jim pomůže nejen s písmenky, ale také s ekologickou osvětou. Malované čtení najdete v našem Ekokoutku a můžete ho zdarma využít i pro edukaci vašich malých občanů.

 

Ekolamp

Infolinka v českém jazyce 810 888 100

Twitter Facebook YouTube
Odregistrovat moji adresu ! Online verze www.ekolamp.cz