Ekolamp

2020
Srpen



Vážení a milí přátelé,

pomalu končí letošní léto, které řada z nás trávila poznáváním Čech a Moravy. Věříme, že jste si o prázdninách odpočinuli, zregenerovali své síly a že jste Vy i Vaši blízcí zdraví a fit.

I v tomto období pro Vás máme spoustu informací a zpráv, které Vám předkládáme v novém Zpravodaji. Přejeme Vám příjemné čtení, pozitivní myšlenky a krásné babí léto.

tým EKOLAMP











 

 

EKOLAMP sbírá výrobky všech značek

V médiích proběhla zpráva, že se omezuje zpětný odběr elekrozařízení určité značky ze sběrných dvorů. V této souvislosti bychom Vás chtěli ubezpečit, že EKOLAMP ze všech míst své sběrné sítě odveze veškerá vysloužilá elektrozařízení ze skupin 3, 4 a 5, a to bez ohledu na výrobce elektrozařízení.

Na sběr obrazovek, monitorů, televizí, telefonů, tabletů, ledniček či klimatizací, které nespadají do výše uvedených skupin, však EKOLAMP nemá licenci, a proto je nesmí sbírat.

Nevíte si rady při zařazování výrobků? Připravili jsme pro Vás Katalog elektrozařízení

Stále dostáváme dotazy týkající se zařazování výrobků nově uváděných na český trh. Od ledna 2019 spadají do zpětného odběru veškerá vysloužilá elektrozařízení z domácností a to včetně svítidel. Týká se to i velkého množství elektrozařízení obsahujících LED diody jako jsou např. čajové svíčky, světelné řetězy, svítící vánoční stromečky či větvičky, ruční svítilny či svítící oblečení - všechny tyto výrobky je potřeba recyklovat a výrobci za ně musejí odvádět příspěvek na recyklaci kolektivnímu systému.

Pokud si nejste jisti, zda má výrobek spadat do zpětného odběru a jestli za něj máte odvádět příspěvky na recyklaci, navštivte náš nový Katalog elektrozařízení. Pokud v něm nenaleznete hledané elektrozařízení, budeme rádi, když nám o tom dáte zprávu, abychom ho mohli do katalogu doplnit.

Konec diskriminace malých výrobců

Od ledna příštího roku by měla začít platit nová odpadová legislativa, která transponuje směrnici Evropské unie nařizující rovnost malých i velkých výrobců v placení příspěvků na recyklaci. Tato právní úprava udělá definitivní tečku za znevýhodňováním malých výrobců. Do budoucna tak nebudou moci žádné kolektivní systémy poskytovat neférové objemové, či "VIP" slevy velkým výrobcům, jak to až dosud některé systémy činily. Všichni výrobci budou odvádět stejné příspěvky na sběr a recyklaci jednoho kusu nebo kilogramu elektrozařízení.

Nová povinnost pro prodejce - viditelný příspěvek na recyklaci

Nové odpadové zákony zároveň opětovně zavádějí povinnost takzvaného "viditelného" příspěvku. Tato povinnost platila již v období let 2005 - 2013 a nyní se do zákona vrací, aby chránila výrobce, kteří poctivě platí příspěvky na recyklaci před freeridery, kteří tak nečiní.

Do budoucna tak výrobci, distributoři i všichni koneční prodejci (elektroprodejny, e-shopy apod.) musí u ceny nového elektrozařízení jasně a odděleně od ceny uvádět výši příspěvku, který výrobce platí za jeho následný sběr a recyklaci. Na cenovce by proto měla být kromě ceny výrobku uvedena samostatná položka "Příspěvek na recyklaci". Už při koupi nového výrobku tak bude spotřebiteli jasně patrné, že se daný výrobce podílí na sběru a recyklaci elektrozařízení. Zároveň bude zcela zřejmé, že příspěvky jsou pro všechny výrobce v rámci daného kolektivního systému stejné, že tedy nedochází k cenové diskriminaci malých výrobců.

Průzkum potvrdil, že evropští spotřebitelé vědí, jak recyklovat

Průzkum

Z průzkumu realizovaného v 5 evropských zemích vyplývá, že 62–88 % spotřebitelů si je vědomo, kde a jak se má elektroodpad správně zlikvidovat. Zhruba tři čtvrtiny (61–75 %) využívají k likvidaci obecní sběrné dvory. Z obdobného tuzemského průzkumu vyplynuly podobné závěry: 60 % českých spotřebitelů zlikvidovalo vyřazené úsporné zdroje správným způsobem, tedy nejčastěji odevzdáním ve sběrném dvoře (47 %) či na prodejním místě (40 %).

Zadavatelem průzkumu byla evropská asociace EucoLight, která sdružuje organizace zabývající se sběrem a recyklací osvětlovací techniky. Průzkum byl realizován v Rakousku, Německu, Itálii, Nizozemsku a Španělsku prostřednictvím společnosti GfK Italy. V Čechách ralizovala průzkum pro společnost EKOLAMP agentura Markent.

Více o průzkumu a ekologických návycích evropských spotřebitelů se dozvíte zde.

EKOLAMP si posvítil na free-ridery

Free riders

Snahou nás všech v EKOLAMPu je především ochrana zájmů vás, našich partnerů a účastníků kolektivního systému. I proto se snažíme dohledávat subjekty, které působí na českém trhu, ale nerespektují zákon o odpadech a odmítají hradit příspěvky na recyklaci.

V červnu letošního roku jsme proto odeslali na ČIŽP seznam nově nalezených "podnikatelů", kteří se i přes naše výzvy a urgence odmítají registrovat do kolektivního systému a hradit příspěvky na recyklaci. Náklady na recyklaci jimi prodávaných výrobků tak musíte nést vy a to není fér. Proto jsme dali podnět na ČIŽP, aby zjednala nápravu.

Pokud jste se i vy ve své praxi s podobným subjektem setkali, dejte nám o něm vědět, za EKOLAMP slibujeme, že se za vás postaráme o řešení. Nejde nám o udávání, jen se tímto krokem snažíme chránit vaše zájmy.

Anketa - je elektroodpad nebezpečný?

Rádi bychom Vás požádali o vyplnění krátké ankety, která má za cíl zjistit, jak veřejnost vnímá nebezpečnost různých typů elektroodpadu. Anketa obsahuje pouze dvě otázky a tak Vám nezabere víc než minutku. Děkujeme za spolupráci.

Ekolamp

Infolinka v českém jazyce 810 888 100

Twitter Facebook YouTube
Odregistrovat moji adresu ! Online verze www.ekolamp.cz