Ekolamp

2019
Červen



Milí přátelé,

v čase, kdy rtuť teploměrů začíná atakovat letní teploty, děti počítají poslední školní dny a všichni se nemůžeme dočkat prázdnin a letních dovolených, vám přinášíme další číslo našeho zpravodaje.

Tentokrát jsme pro vás přichystali jen několik aktuálních zpráv, a proto věříme, že vám zbyde dost času na vyzkoušení naší nové hry „Zrecykluj to!".

Příjemné letní dny a krásnou dovolenou vám přeje

tým EKOLAMP












Opravit, nebo zrecyklovat?


To zjistíte v naší nové mobilní hře „Zrecykluj to!“. Vaším úkolem bude najít a prověřit funkčnost elektrozařízení, která najdete v jednotlivých místnostech fiktivního domu. Na pomoc budete mít potřebné nástroje, které jsou v místnostech poschovávané. Pokud se oprava nezdaří, nezbývá, než rozbitý spotřebič odnést na sběrné místo k recyklaci.

Hru si můžete zdarma stáhnout do svých mobilních telefonů či tabletů a bez registrace se rovnou pustit do hry. Hrát mohou uživatelé s operačními systémy Android i iOS. Přejeme Vám hodně zábavy a budeme rádi, když nám dáte vědět, jak se vám hra líbí.

Odkazy ke stažení hry najdete na www.zrecyklujto.cz.

 

V jakém kraji se nejvíc sbírá?

V únoru jsme vás informovali o výsledcích, kterých jsme společně dosáhli v loňském roce při sběru osvětlovacích zařízení. Nyní přidáváme informace z jednotlivých krajů.

Nejlepším sběračem světelných zdrojů byl v loňském roce Královéhradecký kraj se 125 gramy na jednoho obyvatele. Druhá v pořadí je se 116 gramy Praha. Jde o kraje, kde se sběru i recyklaci daří dlouhodobě. Lidé i firmy jsou zde více zaměření na ekologii a zároveň se v těchto krajích koncentrují firmy, velkoobchody a obchodní řetězce, které nasbírají největší objem elektroodpadu.

Více informací zjistíte z naší tiskové zprávy.

 

Aktuální vývoj nové odpadové legislativy

Odpadová směrnice EU

V říjnu 2018 schválila Evropská unie novou odpadovou směrnici, která musí být do dvou let transponována do české legislativy. Ministerstvo životního prostředí proto připravilo návrhy odpadových zákonů, které tuto transpozici mají vyřešit. Návrhy ale obsahují také řadu ustanovení, která jdou nad rámec požadavků EU.

Zákony jsou nyní v připomínkovém řízení, kde však sklízí obrovskou kritiku. Připomínková místa zaslala k návrhům několik tisíc připomínek. Odborníkům vadí, že předložené zákony jsou přeregulované a ustanovení často překračují evropské požadavky.

Řada ustanovení v předkládaných zákonech se odkazuje na prováděcí předpisy (vyhlášky), které však dosud nejsou k dispozici. Není tedy stále jasné, na co se mají povinné osoby připravit a jaké jim to přinese náklady.

Zákony by měly vstoupit v platnost 1. ledna 2021.

 

Změny v oblasti elektroodpadu jsme spolu zvládli na jedničku

Změna struktury elektrozařízení nás prvního ledna nezaskočila. EKOLAMP bez sebemenších problémů rozšířil svoji působnost o další dvě skupiny elektrozařízení. Od začátku roku vybavujeme sběrná místa sběrným prostředkem VAK ME pro sběr malých elektrozařízení. Sběrná místa mají rovněž možnost objednat odvoz velkých elektrozařízení. Minimální množství pro objednání malého i velkého elektra najdete zde.

Další letošní změnou jsou svítidla z domácností, která nově spadají do zpětného odběru. EKOLAMP od začátku letošního roku do kolektivního systému zaregistroval řadu nových účastníků - výrobců tohoto sortimentu, na které se elektroodpadové povinnosti dříve nevztahovaly. Stávajícím účatníkům nabízí možnost rozšíření služeb na skupiny 4 a 5 (malá a velká elektrozařízení), kam kromě svítidel patří i jiná zařízení.

EKOLAMP svým partnerům nadále pomáhá s veškerou související administrativou, radí jim v legislativní oblasti a systémem odměn motivuje k lepším výsledkům. Pokud potřebujete poradit s přechodem na sběr malých a velkých elektrozařízení, neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám pomůžeme.

Ekolamp

Infolinka v českém jazyce 810 888 100

Twitter Facebook YouTube
Odregistrovat moji adresu ! Online verze www.ekolamp.cz