Ekolamp

2019
Duben



Vážení přátelé,

máte před sebou druhé letošní vydání našeho Zpravodaje, které jsme opět naplnili řadou aktuálních informací a zajímavostí.

Přejeme vám pohodové jarní dny a klidné prožití velikonočních svátků

tým EKOLAMP












Žádosti o vrácení recyklačních příspěvků

Refundace

Od začátku letošního roku došlo ke změnám v členění elektrozařízení, o kterých jsme vás již dříve informovali. Tyto změny bylo nutné zapracovat rovněž do žádosti o vrácení recyklačních příspěvků a všech příslušných formulářů, které jsou k dispozici na našich webových stránkách v sekci Ke stažení - Refundace.

Přehled veškerých změn, ke kterým od ledna došlo, je přehledně k dispozici v tomto dokumentu.

Povinnosti prodejců elektrozařízení

Zpětný odběr elektrozařízení

Podle zákona o odpadech mají poslední prodejci nových elektrozařízení povinnost zpětně odebrat od spotřebitelů použitá elektrozařízení, pokud si zákazník současně kupuje obdobné nové elektrozařízení. A pokud je prodejní plocha prodejny 400 m2 a více, pak je prodejce navíc povinen zpětně odebrat všechna elektrozařízení, u kterých ani jeden vnější rozměr nepřesahuje 25 cm. Povinnost bezplatného zpětného odběru v režimu „kus za kus“ platí samozřejmě i pro e-shopy.

Aktualizovaný přehled všech povinností posledních prodejců, který jsme pro vás zpracovali, naleznete zde.

Roční zpráva

Výrobci a dovozci elektrozařízení mají stanovenu řadu zákonných povinností, které však ve velké míře přebírá kolektivní systém. Jednou z takových povinností je podat na Ministerstvo životního prostředí Roční zprávu o plnění povinností výrobců za uplynulý kalendářní rok, a to nejpozději do 31. března následujícího roku.

Tuto zprávu zpracováváme každoročně za všechny naše účastníky a také letos jsme ji podali v řádném termínu.

Konference EucoLight

Od 10.do 12. dubna se v dánské Kodani uskutečnila konference EucoLight. Zástupci evropských kolektivních systémů se sešli, aby si vyměnili zkušenosti z oblasti zpětného odběru osvětlovacích i jiných elektrozařízení ve svých zemích. Zástupci EKOLAMPu získali kromě cenných poznatků také cenu za projekt z oblasti informování občanů, na kterém jsme v loňském roce spolupracovali s několika youtubery. Pro připomenutí přikládáme odkazy na jejich videa: Veronika Šubrtová (Weef), Angels family, Martin či Jitka Boho.

Nový úkol pro děti v Ekokoutku

Na našem webu v sekci Ekokoutek jsme pro zvídavé a hravé děti připravili nový úkol "Víš, co kam patří?". Holky a kluci musí roztřídit různé druhy světelných zdrojů a elektrozařízení do sperávných sběrných nádob. Letáky ve formátu A4 i A5 jsou zdarma k dispozici jak veřejnosti, tak i všem našim partnerům k dalšímu využití například ve firemních či obecních tiskovinách nebo na webech.

Den Země

Svátek naší planety se začal slavit již v sedmdesátých letech 20. století, Česká republika se však spolu s dalšími státy k oslavám Dne Země přidala až v roce 1990. 22. duben je věnován Zemi, přírodě, ekologii a životnímu prostředí.

Řada měst, obcí a jiných institucí pro tento den nachystala program pro malé i velké. Chtějí upozornit na to, že kvalita života a životního prostředí záleží především na nás samotných. EKOLAMP již od svého vzniku aktivně podporuje podobné akce pořádané ke Dni Země. Letos nás s dětmi můžete potkat například ve Starém Městě, Ostravě nebo Žatci.

Jak jsme uklízeli Česko

Ukliďme Česko

Hlavním úklidovým dnem dobrovolnické akce, která probíhá po celé České republice i jinde ve světě, byl 6. duben. Letošní ročník je zaměřen na sběr pneumatik v lesích a řekách. Kdo se nestihl přidat během prvního dubnového víkendu, má šanci v dalších termínech. Úklidy budou probíhat i nadále, stačí si vybrat místo a čas na interaktivní mapě, kterou najdete na stránkách organizátorů.

Ekolamp

Infolinka v českém jazyce 810 888 100

Twitter Facebook YouTube
Odregistrovat moji adresu ! Online verze www.ekolamp.cz